Fornøyd som liten, Lønnsom som Stor?

growth-chart-green

De fleste oppstarts bedrifter higer etter å bli store, kjemper om kritisk masse, større omsetning og ikke minst bedre marginer. Norge har flest unge, hurtigvoksende selskaper blant alle de nordiske landene. I tillegg er vi også på topp når det gjelder andel oppstartsbedrifter. Men hvordan blir vi store og hvordan skaper vi vekst?

I små bedrifter gjør vi ofte veldig mye selv. Kontroll på kostnadene og inntjeningen er relativt stor og forutsigbar. Men så stagnerer det! Har man for mye kontroll på kun å overleve at man glemmer det klassiske uttrykket ”Economy of Scale”

”Economy of Scale” er et økonomisk uttrykk som sier at du får høyere marginer jo større du blir fordi største andel av kostnader er faste kostnader og derfor vil det bli høyere margin ved større omsetning og salg. De variable kostnadene følger volumet og er derfor kontrollerbart. I utgangspunktet burde det jo være enkelt da- bare bli stor nok så blir man mer lønnsom!

Mange bedrifter er lykkelige som små. Man har jobbet hardt for å komme dit man er. Det å sette opp bedriften, få inn rutiner, finne ansatte har tatt sin energi.

Men det er nettopp her man skiller  klinten fra hveten, de små fra de store og de som ikke vokser til de som skal bli lønnsomme.

Fokus på vekst, vekststrategier er kanskje det viktigste for et selskap. Ny teknologi har nå gjort det enklere for de minste bedrifter til å kunne markedsføre seg og bli større. Med rimeligere og mer målrettet verktøy ved hjelp av online markedsføring.

En ny bransje dukker opp

En ny bransje har dukket opp som bistår i dette både med opplæring og utførelse, såkalte online marketing selskap som gir ditt selskap den boosten du trenger. Selskap som Fanbooster og Inevo er noen av disse og kan ofte være det man trenger for å få nasjonal og internasjonal vekst.

I et selskap jeg har grundet, TicketMobile,  jobber vi mye med online marketing, men også med direkte salg da det likevel er viktig med en kombinasjon av dette. Vårt mål er å bli større og få flere nye kunder gjennom spisset online markedsføring.

nyckeln_till_frihet_small

Lønnsomhet gir frihet

Når en bedrift er lønnsom gir det helt andre vilkår og muligheter for å utøve kreative løsninger samt vurdere nye strategiske retninger eller produktutvidelse. Det er dette igjen som kan gi mulighet til å innta nye vekstmarked som igjen gjør deg ytterligere større på et internasjonalt nivå.

Hvilke vekststrategier og vilkår man har er avgjørende om man lykkes i en vekstfase

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com  for å lese flere artikler.

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige gründer talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble gründer selv.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko. og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s