Hva karakteriserer en Gründer?

Grundermultitask

Hvert år er det ca 25 000 nordmenn som kaster seg ut i livet som gründer. Ca 70% av disse er menn, mens 30% av gründerne er kvinner. Av disse er det bare to av fem bedrifter som overlever, men likevel har alle disse gründerne en del felles trekk overordnet sett. Hva er det?

 I følge Wikipedia er en gründer en person som har tatt initiativ til å starte et selskap eller en virksomhet, og som svarer for deler av, eller hele den risiko som er involvert i foretaket. I dagens norsk oppfattes gjerne en gründer som en som etablerer et foretak, vanligvis med ny teknologi.

Gründere har ofte en sterk tro på en idé eller en nytt teknologisk produkt/tjeneste, de har tro på at dette skal lykkes i markedet og er villig til å ta en betydelig grad av personlig, profesjonell eller finansiell risiko for å få realisert muligheten.

Noen vil kanskje kalle en gründeren både naiv og dum – for hvem vet egentlig hva man har i vente når man sier opp en godt betalt jobb med faste rammer og kanskje 8-16 jobb og helge fri. Men hva er det karakteriserer alle de som kaster seg uti det?

Etter noen år som gründer og etter mye aktiv nettverking i ulike gründermiljøer har jeg gjort meg opp noen meninger selg om hva som karakteriserer de jeg kjenner og som jeg treffer i Norge

Kunnskapssultne og oppdaterte

De fleste higer etter ny kunnskap og er alltid på jakt etter noe nytt som kan utvikle dem som mennesker, ledere og gründere. De er oppdaterte og leser om trender, ny teknologi eller nye ideer. De inspireres av alt som gir verdi til samfunnet og blir lett engasjert av likesinnede som deler historier og gir innsikt i nye løsninger.

Etter min mening er dette noe som er utrolig viktig for en gründer- det å orientere seg, følge med i tiden kan være det som blir avgjørende for om du lykkes.

Dedikerte og engasjert

110% dedikasjon! En gründer ser ikke på klokken, kjenner ikke på tørsten eller på at søvnen sniker seg innpå. Om du våkner opp midt på natten med en forbedringside er det frem med papir og penn for å skrive ned ideene for så å fyre løs på morgenen. En gründer er på og driver kontinuerlig forbedring for å kunne lykkes med produkt, som leder og som del av et team.

Uredde

Man har ikke tid til å være redd som gründer. Når du først har kastet deg utpå må man bare løpe så fort man kan. Nye utfordringer venter daglig og redsel er det siste man har tid til om man skal løse utfordringer og drive kontinuerlig forbedring, vokse selskapet og sørge for omsetning. Det er et ordtak som sier dersom ønske om å lykkes er høyere en frykten vil du ikke tenke på frykten.

Gir aldri opp

”Det er nok ikke et marked der”, ” dette kommer du nok ikke til å bli rik av” har mange kanskje hørt før. Men en gründer legger ikke ideen på hylla av den grunn. Det finnes mange meninger og personer som uttaler seg om ting de ikke har belegg for. Men hva vet de om å drive frem en idee og skape noe nytt, skape et market? En ekte gründer gir ikke opp av litt motstand, eller mye for den slags skyld. Vi vet at suksess kommer med oppturer og nedturer i det lange løp. Man er seig og fokusert på målet og gir aldri opp.

Dette var noen av mine oppsummeringer av hva jeg mener karakteriserer en gründer, hva mener dere?

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com  for å lese flere artikler.

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige gründer talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble gründer selv.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko. og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s