Hvordan kan en Gründer lære av andres feil

failureeraser475

Stina birkeland

 

Vi alle gjør feil. Noen feil koster mer enn andre både i penger, tid eller omdømme. Men hvordan kan vi redusere feilingen og øke sjansen for suksess? Hvordan kan vi akkumulere visdom av andres feil og forbedre veien som gir oss større sjanse for å lykkes?

Her er tre tips til hvordan vi kan lære av andres feil

1. Tørre å spørre om fiasko og feil
Det å snakke om andres tabber eller fiasko er tabu. Det å ta opp et tema og spørre om reisen til noen som ikke nådde helt opp eller klarte de mål de hadde satt seg kan ofte være vanskelig. Mange ganger fordi man kanskje synes det er ubehagelig eller tenker at den andre synes det kan være vanskelig. Men hvordan kan den dyrbare erfaringen bli omgjort til noe positivt dersom man ikke tør spørre?

Et enkelt spørsmål kan gi en god historie som gir innsikt og forståelse på hvordan noen jobbet hardt mte et mål. Var dyktige og kanskje bare gjorte en liten feil som var nok til å velte et helt prosjekt. Eller hvordan en alt for stor tillit til et market eller mindre bra research gjorde at man var for ambisiøs og derfor feile

Etter min erfaring er det mange som deler disse historiene og livskunnskapene. Selvsagt må man jo spørre på en riktig måte med forståelse og ønske om å dra nytte av delingen

2. Spørre om hvordan det kunne vært gjort annerledes
Etter en god historie spekket med detaljer kan man stille spørsmålene: Hva ville du gjort annerledes? eller hva ville du gjort om du skulle gjøre det igjen?

Hva har ”feileren” lært av sine erfaringer. Dette er kanskje svaret som kanskje kan pinpointe noen viktige ting for deg. Gi deg en innsikt som du tar med deg videre. Det å høre det fra kilden selv og hvordan de tenkte da versus hvordan de tenker i dag når de har reflektert og ser det hele utenifra er essensielt i læringsprosessen.

3. Reflekter – Hva ville du gjort?

Hva gav historiene deg. Hva ville de gjort annerledes-men hva ville du gjort? En refleksjonsøvelse rundt et dilemma basert på andres erfaringer kan være en ”eye-wakener” og man ville kunne tenke seg til om hvordan man kunne håndtert situasjonen på. Ved refleksjon får du læring, evnen til å tenke kristisk, innsikt, muligheten til å oppdage nye muligheter og ikke mist forhindre uønskede situasjoner når man ser de kan oppstå.

Det er helt klart at den rimeligste måten å lære av feil er andres feil

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com  for å lese flere artikler.

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige gründer talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble gründer selv.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko. og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s