Hvordan finne din gründer idé

Bright-Ideas-1

Hvor kommer alle de gode idéene fra? Hvordan er det sånn at noen har mange flere gode idèer enn andre. Hvorfor er det sånn at når man hører om et nytt konsept på markedet så slår det en hvor enkelt det er og at man burde ha kommet på idéen selv.

Mange går rundt med en gründer i magen. En trang til å skape noe eget og se det vokse. Men hva? Ingen gode idéer kommer opp og årene går mens de venter på at en dag skal den store idéen finne frem og du kan kaste seg over gründertilværelsen. Men slik er det ikke for mange av oss.

For ett år siden var jeg i Sillicon Valley. Der lyttet jeg til et foredrag av en vellykket serie gründer . Han beskrev situasjonen med mangel på idéen, men hadde selv laget seg en oppgave.

30 dager – 90 ideer
Dette høres kanskje i overkant mye for noen. Men oppgaven går ut på å hver dag skrive ned to til tre nye idéer. Det kan være store ideer eller veldig små idéer. Det kan være innenfor teknologi, produkt eller tjeneste. Rett og slett hva som helst. Her blir det viktig å ikke kritisere seg selv for mye, men heller kun skrive ned idéene.

Ha med deg en liten notatblokk og skriv ned ideen umiddelbart etter du har fått den. Det kan være på vei til jobb, i lunsjen eller rett før du skal legge deg. Etter 30 dager har du samlet mellom 60-90 idéer. Her starter prosessen

Prosessen til utvalg
Av disse ideene finnes det alltid noen som er bedre enn andre. Eller noen idéer man ikke tenkte på tidligere som faktisk var ganske bra. List alle ideene dine opp og start en seleksjonsprosess som kommer ned til en topp 3 liste. Dette er en tøff og vanskelig jobb, men garantert nyttig. De idéene som ikke blir valgt kan du selvsagt spare på til fremtiden.

“The worst enemy to creativity is self-doubt.”  ― Sylvia Plath

Research
De utvalgte idéene kan de lønne seg å gjøre litt research. Finnes det konkurrenter på markedet. Hvem er de og hvor er de lokalisert. Skiller din idé seg fra de andre, hvor villige er markedet til å betale for dette, hvem er kundene og ikke minst hvem trenger du med deg for å gjennomføre idéen?

Etter denne fasen vil du garantert havne med en ide øverst på listen. Herfra starter en periode med grundigere undersøkelser. Finnes det en smart forretningsmodell rundt denne idéene som gjør at dette kan bli en lønnsom bedrift. Bruk gjerne verktøy som Osterwald forretningsmodell.

Denne øvelsen har mye godt for seg da man strukturert og målrettet jobber med ideer og kreativitet. Dette er viktig slik at man ikke hindrer seg selv med mange fakta for tidlig. Da hindrer man selv utviklingen av en god idéen. Når man først har valgt en ide vil den alltid utvikle seg uansett.

Håper dette kan være en nyttig øvelse for de som ønsker finne en ide og et konsept å ta videre eller utfordre seg litt hjemme.

Lykke til

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige gründer talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble gründer selv.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko- og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s