Hvordan selge som Gründer?

sales blogg man suitcaseshutterstock_171934772

Hvorfor er det så mange som er redde for å selge, sier at de ikke kan selge eller at de ikke vil være noen selger? Hva er det med salg som er så avskrekkende og får mange til å tro at det ikke finnes i de. Jeg ønsker avlive noen myter om salg og fortelle hvorfor jeg tror gründeren er den beste selgeren i selskapet.

Du har sikkert opplevd en selgere med stiv dress, bakover sveis, Oslo dialekt og en litt vel direkte og pushy fremtoning. Og faktisk er det slik mange av oss forbinder selgere med og  ønsker identifisere oss med. En umoralsk, uetisk person som kun har som formål og få mest mulig ut av sin kunde er ikke akkurat relasjonsbyggende for selgeren eller kjøperen.

Men hvilke andre måter kan man selge på? Hvordan kan gründeren finne sin salgsstil og selge mer av sitt eget produkt?

Det finnes selvsagt mange ulike salgsstiler som fungerer på alle eller ulike kunder, men her kommer noen tips uavhengig av stil som er viktig i en salgsrolle eller situasjon

Vær trygg på deg selv
Trygghet selger! Er du selvsikker i det du sier og har roen over deg vil mange oppfatte deg som profesjonell og tillitsvekkende. Har kundene tillit til deg er det kanskje det som kan vippe de over fra et produkt eller tjeneste til ditt eget.

Tro 110% på produktet
Tror man ikke på produktet sitt kan man bare dra hjem og legge seg. Du må tro 110% på at dette er det beste på markedet til sin pris og løser det problemet kunden vil ha fikset. Derfor tror jeg også ofte at gründeren er de beste selgerne, de har utviklet produktet, jobbet tusenvis av timer og kjenner produktet inn og ut. Derfor kan de selge og informere med overbevisning.

Få mest mulig informasjon av kunden – tilpass
For å kunne tilpasse det man sier og også vite at kunden faktisk trenger de du ønsker tilby dem er det viktig å stille spørsmål og være lydhør for kunden underveis. En god selger snakker minst mulig selv og gjør en behovsanalyse om kunden ved å stille et utvalg spørsmål som til slutt kan føre til at du får et ja om kjøp etter samtalen.

Vær ærlig
Ærlighet varer lengst! Finnes det noe om produktet ditt som er under utvikling eller som mangler i forhold til konkurrentene kan man like gjerne si det, men at produktet likevel løser det samme problemet kunden vil ha fikset. Kanskje det er nettopp dette som gjør at prisen er lavere eller at dere satser på et annet segment. Ofte er mange produkter for avanserte eller tilbyr mer enn det kunden vil ha. Er man ærlig om det vekker du igjen tillit og kunden kjøper kanskje likevel og dere har bygget en tillitsvekkende relasjon.

Del Historien
Del gjerne historien om selskapet ditt og veien til der dere er i dag. Mange liker å høre en historie og bakgrunnen til det som er produktet ditt i dag og vil gjerne være en stolt eier til noe som har en historie.

Det finnes selvsagt noen tekniske og strukturerte måter og gjøre salg på som kan effektivisere prosesser, men de vil jeg ta for meg i et annet blogg innlegg. Men i utgangspunktet er det trygghet, tro, historier, ærlighet og spørsmål som gir resultater.

Hva tror du- er det noen andre ting dere vil legge til?

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com  for å lese flere artikler.

 

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige gründer talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble gründer selv.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko. og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s