Vi må skape insentiver for å stimulere til Risikokapital i Gründerbedrifter

 

 

shutterstock_130054631

 

I Scheel utvalgets forslag er det insentiver som kan virke på lang sikt, men det er ikke godt nok for gründervirksomheter i landet vårt i dag. Skal de gode ideene og grunder spirene skape fremtidens arbeidsplasser må det kraftigere tiltak til.

Utfordringen i Norge er at det er mangel på såkorns- og risikokapital. Det gjør at virksomheter, spesielt innen teknologi, Biotek og FOU, som krever mye kapital for utvikling og kommersialisering dør ut før de får livets rett . Vi må derfor stimulere til mer insentiv for private investorer til å investere i tidlig fase selskap og derfor insentiver de som gjør det.

I Norge finnes det kun 2400 såkalte business angels- eller private investorer, men det er over 100 000 dollar millionærer så potensialet for private investeringer er langt høyere, men nordmenn i dag velger i stedet å investere i bolig og fast eiendom da det har vært skatteinsentiver der over lang tid og det har blitt en kulturell norm. Over 2/3 av nordmenns brutto formue er bundet opp i bolig i dag.

Om man ser på land som Frankrike og England har det vært skatteinsentiver for investeringer i mange år. I Frankrike er det 20% skattefradrag på inntekt før skatt og i England har det vært 25% frem til 2012. Da valgte de å innføre kraftigere tiltak for å få en raskere effekt. For investeringer under £ 100 000 innførte de 50% skattefradrag i selskap som var yngre enn 5 år og innovative og for større investeringer 30% skattefradrag for opptil £1M investering

Effekten var klar. £87M ble investert i løpet av en 12 måneders periode og over 1000 selskap fikk investeringer.

Hadde en milliard Norske kroner blitt risiko kapital og investert i norske oppstart selskap ville vi nok kanskje se et annerledes Norge om 5-10 år.

Skatteinsentiver skapte boligmarkedet, skatteinsentiver skaper el-bilene vi har på veiene i dag og jeg mener at riktige skatteinsentiver for investorer som investerer i innovative bedrifter vil skape fremtidens Norge og arbeidsplasser.

Jeg foreslår derfor en modell og utfordrer regjeringen til å innføre en prøveperiode på 3 år med 50% skattefradrag for opptil 1M NOK og 30% opptil 10M NOK.

Kriteriene bør være enkle, men spisset. Bedriften bør være innovativ og nyskapende og mindre enn 5 år da det er i denne fasen det er mest behov for kapital til utvikling og vekst.

Sammenligner man Norge med Sverige er det kun 1/10 private investorer og skal vi klare å bli like konkurransedyktige må vi få til kraftfulle tiltak som gir raskt effekt!

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com  for å lese flere artikler.

Stina Birkeland: Er Norsk amerikansk IT gründer basert i Oslo. Hun har blant annet gründet selskapet TicketMobile og er kjent for å ha vunnet å vunnet årets kvinnelige grunder talent i 2013. Birkeland har bakgrunn fra Sveits, Puerto Rico og London og har jobbet som salg og markedsdirektør før hun tok steget ut og ble grunder selv først i 2012.

Birkeland holder kurs og foredrag i tema rundt gründervirksomhet, forretningsutvikling, hvordan finne riktig strategi for en grunder samt ”det å tørre å feile kan føre til suksess”. Hun er også kjent for å jobbe for å bedre vilkårene for gründeres ved blant annet å stimulere til mer risiko. og såkornkapital i Norge ved blant annet skatteinsentiver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s