Bak enhver nedtur kommer det en opptur!

shutterstock_183277961


Kun 1 av 3 gründere overlever! Hvorfor og hva må til for å overleve og få denne statistikken høyere? I fjerde kvartal i fjor ble det etablert 8027 nye bedrifter i Norge. Det er en nedgang på 1,7 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2012, viser tall fra Experian. Totalt for hele 2013 ble det etablert 136 færre selskaper enn i 2012. Kun 31 prosent av de drøyt 43.000 foretakene som ble startet i 2004, var fortsatt i drift i 2009.

Det å være gründere krever mange bestemte egenskaper. Du må ha en god ide, en visjon, være strukturert og skrive en god forretningsplan og ikke minst du må ha evnen til å tiltrekke deg kapital. Når du har kommet deg igjennom dette er det drift, skalering og riktig forretningsmodell som er avgjørende og evnen til å tilpasse seg markedet.

Men det er en egenskap jeg mener helt bestemt er avgjørende. Denne egenskapen er man kanskje bare født med, eller man får den i barndomsårene eller utvikler den i voksen alder. Det er nemlig å aldri, aldri gi opp!

“Vinnere gir aldri opp. De som gir opp, vinner aldri.” – Vince Lombard

Om du gir opp som gründere vil du aldri få vite om du ville lykkes. Aldri vite om din forretningside, din tjeneste eller produkt ville blitt en kommersiell hit. Hjulpet masse mennesker løse et problem, eller rett og slett bare tjent mansse penger til investorene dine og deg selv. Du vil aldri vite om du bare hadde holdt ut en uke til ville den neste store kunden dukket opp, eller en investor som kunne gitt deg finansielle muskler for kommersialisering.

Det koster mye å starte opp et selskap. Ikke bare av kapital men av tid og energi.

Som gründer i oppstart må du være villig til å ofre. Ofre av tid du skulle hatt med venner og familie, eller trening og moro. Det er dette som skiller oss fra 8-4 menneskene. At vi er gale nok til å dedikere denne tiden for en visjon man ikke en gang er sikker på vil blomstre opp å få livets rett. Men det er også det som driver en til å gi alt.

Som gründer opplever man en del nedturer eller utfordringer som jeg liker å kalle det. Akkurat som i livet generelt byr også gründerlivet på dette. Men hadde det ikke vært kjedelig med et liv uten utfordringer? Får man ikke mestringsfølelse når man kjemper seg igjennom det? Eller når oppturene og suksessen kommer kjennes det mye mer givende enn om det hadde kommet altfor lett. Det  synes ihvertfall jeg!

Jeg kjenner mange suksessfulle gründere. De deler sine historier om suksess og nedturer. Det er kampene og deres fortelling om hvordan de kom seg ut av det som inspirerer meg. Hvordan de måtte være kreative og komme opp med helt nye løsninger for å overleve.

Om du møter på en utfordring- la livet ta deg med på en reise og møt dem med åpenhet og et løsningsorientert blikk. Kanskje dette kan være med å øke levetiden vår som gründere og gi oss mot til å fortsette.

Jeg oppfordrer alle gründere der ute til å dele og snakke om sine tidligere nedturer og utfordringer og hvordan de taklet de. Det inspirerer og gir pågangsmot til andre.

Har du lyst til å motta en epost neste gang det  publiseres et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse www.stinabirkeland.com for å lese flere artikler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s